Vámosszabadi Fejlesztéséért Egyesület

VFE

Vámosszabadi Fejlesztéséért Egyesület (VFE) létrehozását az a gondolat inspirálta, hogy összefogja azokat az embereket, akik valamilyen módon szeretnének tenni a Vámosszabadi fejlődéséért, fejlesztéséért.

Céljaink között szerepel a településfejlesztés, közösségépítés, illetve az ezzel kapcsolatos események szervezése, lebonyolítása. Arra is törekszünk, hogy közös együttműködéssel (önkormányzattal, állami szervekkel és szervezetekkel, civil és szakmai szervezetekkel) több lehetőséget tudjon kihasználni településünk a különböző pályázati forrásokból.

Szeretnénk, ha Vámosszabadi fejlődő, épülő, szépülő és élményekben gazdag község lenne minden korosztály számára. Ennek érdekében várjuk az észrevételeket és a javaslatokat, illetve új tagjainkat.

Vámosszabadi Fejlesztéséért Egyesület hírei 2023.
10379729_797698530270133_6180653180553842650_o

2023. szeptemberében lezajlott a 2. Vámosszabadi pingpong bajnokság. Vidám hangulatú délután a sport jegyében telt annak, aki játékosként vagy nézőként részt vett az eseményen. Az asztalokon láttunk nagy küzdelmeket, de sajnos az asztalok mellett is, csak azt a szúnyogokkal vívtuk.
Voltak nagyon szoros játszmák, a gyerekek felnőtteket meghazudtoló ügyességgel játszották a szetteket.

VFE ping pong b


 

Egyesületünk kenuzást szervezett a Duna mellékágán Vámosszabadin 2022. augusztusában . A túrák 3 időpontban indultak.

kenutúra VFE


 Öt nap öt élmény tábor 2023.
Színvonalas programokkal, aktív kikapcsolódással telt az 5 nap, péntek délután fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza a gyerekek. Volt sziklamászás, túrázás, kerékpározás, kenuzás és strandolás, az ásványrárói kempingben pedig véget nem érő foci és röplabda meccsek, billiárdozás, csocsózás, ping-pongozás, kártyázás, társasozás. Az időjárás sajnos nem mindig állt a mi oldalunkon, párszor eláztunk, de ez sem tudta kedvünket szegni. A táborban részt vevő gyerekek közül a legfiatalabb 8, a legidősebb 17 éves volt, sokan már ötödik évben tartottak velünk.
Köszönjük a Vámosszabadi Önkormányzat támogatását, aki 300.000 Ft-tal járult hozzá a költségekhez, illetve rendelkezésünkre bocsátotta a falubuszt.
Reméljük jövőre újra találkozunk!
öt nap öt élmény VFE

Ha falunap, akkor kenuzás!

A 2023-as vámosszabadi falu- és gyermeknapon újra itt voltunk egyesületünkkel, hogy megfertőzzünk benneteket a kenuzás örömével. Azt hiszem, ez sikerült is! Regisztrációs ívünk szerint 191 fő próbálta megúszni szárazon (nem mindenkinek sikerült). Bizton állíthatom, hogy az egyik legnépszerűbb falunapi program volt, sokan visszatértek még repetázni is! A 13.00 h-ra meghirdetett eseményre már 12.00 h-kor állt a sor és a tervezett 18.00 h-s zárást is meg kellett hosszabítanunk. Örülünk, hogy ilyen sokan vállakoztatok erre a kalandra, várunk benneteket jövőre is!
A lebonyolításban segítő tagjainknak külön köszönetet szeretnék mondani!

Kicsi, de annál lelkesebb csapatunknak 2-3 csalogány is énekelt az MME Fülemülék Éjszakája rendezvénysorozat keretében.
Visszafelé úton pedig a naplementében rózsaszín telihold világított és két vadászó fülesbagoly suhant körülöttünk, a sokat látott madarászok legnagyobb örömére.
Köszönjük a közös élményt és a rengeteg információt, amit a körülöttünk élő madarakról kaptunk!
VFE fülemülék éjszakája


A 2021-es adó 1%-os felajánlásokból beérkezett 150.000 ft-ból 2db padot és egy szemetest vásároltunk a ping-pong asztalok mellé. Múlt héten lebetonoztuk, így a jó idő beköszöntével vegyétek bátran birtokba őket. A labdákat pótoltuk, de sajnos egy hét után hatból már csak egy maradt. Legyetek szívesek vigyázni az eszközökre és a kültéri bútorokra, hogy akik célnak megfelelően, örömmel használják, ezt sokáig tehessék!
Megköszönjük, ha idén is a VFE-nek ajánljátok az adó 1%-át, hogy lakókörnyezetünket tovább fejleszthessük!
Adószámunk: 18618932-1-08
VFE Ping pong


VFE
311017395_8375321482507762_4330333959426850367_n

2023. márciusában indult maratoni snapszer versenyünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a legendás vámosi kártyások közül Siska Lajos és a rangidős, 86 éves Bartalos Rezső is örömmel fogadta meghívásunkat a rendezvényre. 7 órán keresztül vertük a blattot. Tavalyi címvédőnktől, Varga Teodórától ezúttal elpártolt a szerencse. Sajnos a negyeddöntőig sem jutott el. Mentségére váljék, hogy az idei győztesünk ejtette ki a versenyből. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy sok-sok év tapasztalatával nem lehet vitatkozni.

snapszerbajnokok


2023-ban 4. alkalommal rendeztük meg a Vámosszabadi FIFA és Just Dance versenyt.
FIFA-ban két korcsoportban összesen 20 nevező volt, 4 órán át tartó versenyen szoros csatában dőltek el a helyezések.
fifa verseny vámosszabadi
Just dance

 


2020.

2020-ra több új programmal is készültünk, de sajnos a koronavírus miatt nem tudtuk őket megvalósítani. Február 15-én rendeztük meg a Faluház dísztermében a FIFA és Just Dance versenyt. Mindkettő a fiatal generáció körében népszerű videójáték, a FIFA egy futball, a Just Dance pedig egy táncos játék. Előbbi a fiúk, utóbbi inkább a lányok körében népszerű. Mindkét versenyre szép számmal neveztek a játékosok, több óráig tartó, fárasztó küzdelem után alakult ki a végleges sorrend . A nyertesek értékes díjakkal, a többi versenyző pedig egy átjátszott délután kellemes élményével tért haza.

A fenti versennyel egy időben zajlott a Faluház alsó szintjén a snapszer bajnokság. Az idei évtől a versenyt a tavalyi címvédő, Belovicz József (Ketyer) emlékének ajánljuk. A legfiatalabb és a legidősebb játékos között több, mint 70 év korkülönbség volt. Jó hangulatban gyorsan telt az idő, beesteledett, mire a játékosok lejátszották köreiket és győztest tudtuk hirdetni. A snapszer bajnokság győztesei:
1. Hordós Tamás
2. Baranyi Mihály
3. Békési Szabolcs
Reméljük, hogy 2021-ben is találkozhatunk egy újabb megmérettetésre!
Az évek óta népszerű 5 nap 5 élmény tábor szervezéséről is lemondtunk, de miután engedélyezték a nyári táborok megszervezését, mi is lázas munkába kezdtünk. A szülőkre háruló anyagi terheket ismét a Vámosszabadi Önkormányzat 200.000 forintos támogatásával sikerült enyhíteni. A létszám pár nap alatt betelt, sajnos voltak, akik le is maradtak róla. Talán az első nap volt a legkevésbé fárasztó, a győri Aranyparton 5 fős csapatokban motorcsónakba szálltunk, mely a város határát elhagyva hajunkat borzolva száguldott a Mosoni-Dunán. Délután a Püspökerdei Kalandparkban szórakoztunk, volt, aki lézerharcban próbált az ellenfél csapata fölé kerekedni, a többiek pedig a kötélpályát hódították meg. Kedden elindultunk kerékpárral két napos túránkra Ásványráróra. A tekerés után fürdőzés, majd kenuzás illetve sárkányhajózás következett. Másnap újra fürödtünk, találkoztunk egy tehéncsordával is, a szelíd állatok simogatása nagyon népszerű volt a gyerekek körében. Délután hazatekertünk, de túl sokat nem pihentünk, csütörtökön reggel már a Bakonyba tartó vonaton ültünk. Útközben egy hatalmas zivatarfelhőbe kerültünk, mely átszervezte kicsit a programunkat, de nem fogott ki rajtunk. Megnéztük Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállítását, majd túráztunk a porvacseszneki vasútállomásig, ahol felszálltunk a hazafelé tartó vonatra. Péntek reggel kicsit elcsigázottan, de lelkesen indultunk el kerékpárral Vénekre. Útközben megálltunk a nagybajcsi tehéntelepen friss tejet kóstolni és kis borjúkat simogatni, majd nemsokára megérkeztünk az Ökotóhoz. Egész napos fürdés, a kicsiknek úszásoktatás, a nagyobbaknak vízbe ugrálás volt a program kifulladásig. Az Öt nap öt élmény népszerűségét jelzi, hogy nemcsak a gyerekek, hanem az önkéntes kísérők között is voltak várólistások. Megkértük a gyermekeket, hogy értékeljék a hetet 1-től 10-ig terjedő skálán, átlagban 9 pontot kaptunk. Ezúton is köszönjük, jövőre megpróbáljuk megütni a 10-et! Reméljük újra találkozhatunk Veletek!
2020. októberében szuper kis családi programban volt része, aki kilátogatott a „Vámosszabadi szárnyakon” elnevezésű, a VFE által szervezett eseményre. A Magyar Madártani és Természetvedelmi Egyesület elkötelezett tagjai rengeteg érdekes információt osztottak meg a résztvevőkkel a madarakról, elkészült 34 odu, melyeket a résztvevők hazavihettek, illetve egy részük közterületen kihelyezésre került. A gyerekek részt vehettek madárgyűrűzésben is, 51 kismadarat sikerült befogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni. A Vámosszabadi Község Önkormányzat Család és Gyermekjóléti Szolgálata által novemberben indított adventi adománygyűjtést több, mint 50.000 Ft értékű élelmiszer vásárlásával tudtuk támogatni, mely összeget a VFE tagok ajánlották fel egyesületünk nevében.

 


Gyenese Tímea és a VFE csapata

Kövessen minket a Facebookon!

VFE

 

2018.-2019.

A VFE tagjai az elmúlt hónapokban se tétlenkedtek. Előző év novemberében támogattuk az Vámosszabadi Iskola „Tekerj az iskoláért!” programját: anyagilag hozzájárultunk a résztvevők között kisorsolt ajándékok vásárlásához és az egyesület tagjai is részt vettek a tekerésben. Szintén novemberben VFE meghívására jöttek a Gyermek Intenzív Terápiás Alapítvány orvosai gyermek életmentő tanfolyamot tartani. Elhivatott szakemberek adták át az elméleti és gyakorlati tudást, akik maguk is nap mint nap küzdenek a győri kórházban a gyermekek életéért. Az átadott tudással a jelenlévők esélyt kaptak arra, hogy vészhelyzetben gyermekek és felnőttek életét is meg tudják menteni.

December a befelé fordulás, a családi ünnepek időszaka. Mi szeretteink körében ünnepeltünk, de nem mindenki ilyen szerencsés. Kerestük a lehetőséget, hogyan tudnánk mások karácsonyát is szebbé tenni, így segítettük az iskola cipősdoboz gyűjtését: az összegyűlt adományokat tagjaink vitték el a hátrányos helyzetű nyírségi gyerekeknek. Továbbá a vámosszabadin magányosan élőket kerestük fel a tagok által felajánlott adományokkal – házi méz, tea, lekvár és rengeteg gyümölcs, illetve a tagok által készített finom süteménnyekkel. A megajándékozott lakosok a gondoskodást örömmel, elérzékenyülve fogadták.

Tevékenységünket 2019-ben is lelkesen folytatjuk, próbálunk munka és család mellett a közösségi tevékenységünkre is időt szakítani. Az évet mondhatjuk hogy már hagyományosan egy csapatösszetartó, családi nappal indítottuk. A korán kelők egy finom rántottával kezdték a napot, majd nekiláttak a vadpörkölt elkészítéséhez, a délutánt illetve estét langalló sütéssel zártuk. A jó hangulat most sem maradt el, a főzés-sütés mellett snapszerezésre is maradt idő. Készülünk az idei snapszer bajnokságra, melyet 2019. március 23-án rendezünk a Faluházban. Igyekszünk több korosztály számára szórakozási lehetőséget biztosítani, így idén a snapszerbajnokságot X-Box versennyel kombináljuk össze, mindkettőre várjuk a jelentkezőket.

Idén is próbáljuk különféle rendezvényekkel és előadásokkal színesíteni Vámosszabadi életét. Várjuk a lakosok észrevételeit, javaslatait, hogy még inkább az ő igényeikhez mérten tudjunk tevékenykedni.

48425777_2246473765582873_5365855243080826880_n

bty

48425777_2246473765582873_5365855243080826880_n

VFE2

VFE3

1További megvalósult programjaink: Luca napi tökúsztatás, Húsvéti tojásvadászat, Közösségi zsibvásár, Vámosszabadi és a Duna jubileumi kiállítás, a vízi turizmus és a sportolási lehetőség fejlesztése. Terveink közt szerepel parkosítás, szálláshely-fejlesztés, határmenti kapcsolatok bővítése, szabadidős tevékenységek és egyéb településfejlesztési koncepciók támogatása.