Menekülttábor

Ideiglenes menekülttábor nyílt Győr mellett – már három esztendeje

Nyílt levél Magyarország Kormányához

[Európai események igazolják, hogy a papírok nélkül érkező illegális bevándorlók jelenléte, a táborokhoz közeli nagyvárosokban és településeken, nagymértékben növeli a bűnözés és a terrorveszély kockázatát.]

2013  augusztusában azzal a belügyminiszteri ígérettel nyitották meg Vámosszabadi mellett a menekülttábort, hogy az ideiglenes jelleggel fog működni.

Az elmúlt időszakban – a Kormány migrációs politikájának eredményeképpen – jelentősen csökkent az illegális bevándorlók száma Magyarországon, ennek köszönhetően Debrecenben és legutóbb Nagyfán is bezárták a befogadó állomásokat.

A Győrben és környékén élők, ugyan tartva a városban fel-felbukkanó erőszakos cselekményektől, de bíztak a belügyminisztériumi ígéretben, mely szerint a Győr melletti befogadó állomás az első lesz, amely bezárásra kerül. Örömmel fogadták március elején a kormányzati bejelentést erre vonatkozóan, de sajnos Győr és Vámosszabadi alul maradt a döntésben két másik településsel szemben.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a tábor -mint a térség ezen potenciális közbiztonsági veszélyforrásának- megszüntetése érdekében a kormány részéről jelenleg semmiféle lépések nem láthatók.

Vámosszabadi, Győr és Győr környékének Győrben tanuló és dolgozó lakosai érdekében nyomatékosan kérjük Magyarország Kormányát, hogy a közbiztonsági veszély, illetve a jövőbeni migrációs bűncselekmények megelőzése érdekében, a 2013 óta ideiglenesen működő Vámosszabadi Befogadó Állomást a nyitáskor tett  (és azt többször megerősített) ígéretéhez híven zárja be!

Vámosszabadi Község Önkormányzata

Vámosszabadi, 2016.05.20.

Nyílt levél Magyarország Kormányához

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/43106/nyilt_level_magyarorszag_kormanyahoz


 

Vámosszabadi község közleménye az ideiglenes Vámosszabadi Befogadó Állomás bezárásáról

Vámosszabadi község nevében üdvözöljük Magyarország Kormányának azon szándékát, hogy a 2013-ban ideiglenesként megnyitott Vámosszabadi Befogadó Állomást be kívánja zárni.

Településünk a saját mindennapjaiban is érzi és tapasztalja az illegális migrációból fakadó hátrányokat, ezért teljes mértékben egyetértünk és támogatjuk a Kormány migrációs politikáját.

Örömmel látjuk, hogy a Kormány kitartása, hogy Magyarországot megvédje az illegális migrációtól, eredményre vezetett és ezáltal lehetővé vált a településünkön található ideiglenes befogadó állomás megszüntetése.

Bízunk benne, hogy Dr. Pintér Sándor belügyminiszteri ígérete alapján, a Vámosszabadi Befogadó Állomás az első lesz, amely bezárásra kerül.

Vámosszabadi Község Önkormányzata
Vámosszabadi, 2016.03.17.

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/42971/vamosszabadi_kozseg_kozlemenye_az_ideiglenes_vamosszabadi_befogado_allomas_bezarasarol


Vámosszabadi közleménye a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról

Vámosszabadi Község Képviselő-testülete 2016. február 18-án kelt önkormányzati határozatában kifejezi állásfoglalását a migrációs veszélyhelyzetről és a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról.

1. Vámosszabadi Önkormányzata elutasítja az illegális bevándorlók bármiféle külső szabályozás, vagy kvóta alapján történő kötelező betelepítését Magyarország területére, mivel azt jogtalannak és értelmetlennek tartja. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre.

2. Teljes mértékben egyet értünk a kormány azon törekvésével, hogy a kvóta rendszer bevezetését, illetve az illegális bevándorlók beáramlását minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni.

3. Európai események igazolják, hogy a papírok nélkül érkező illegális bevándorlók jelenléte, a táborokhoz közeli nagyvárosokban és településeken, nagymértékben növeli a bűnözés és a terrorveszély kockázatát.

4. Vámosszabadi, Győr és Győr környékének lakosai érdekében nyomatékosan kérjük Magyarország Kormányát, hogy a közbiztonsági veszélyforrások, illetve a jövőbeni migrációs bűncselekmények megelőzése érdekében, a 2013 óta működő ideiglenes Vámosszabadi Befogadó Állomást a nyitáskor tett ígéretéhez híven bezárja.

Vámoszabadi Község Önkormányzata  2016.02.21.

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/42915/vamosszabadi_kozseg_kozlemenye_a_kotelezo_betelepitesi_kvota_elutasitasarol

 

A Belügyminisztérium válaszlevele itt olvasható.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Elnökének válaszlevele itt olvasható.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszlevele itt olvasható.

Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak küldött levél 2015.11.16. Levél

Vámosszabadi felhívása. 2015.11.14. Képviselői levél

Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól érkezett válasz.(2015.11.11.) Tájékoztató levél

Az Önkormányzat által elküldött levél (2015.09.28.) Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dr Végh Zsuzsanna Főigazgató Asszony részére. Levél

Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól érkezett válasz.(2015. október) Levél

2015. szeptember 11., péntek

Baleset- és járványveszély, embertelen körülmények Vámosszabadinál!

Vámosszabadi képviselő testülete nyomatékosan kéri a település határában lévő menekülttábor körül kialakult áldatlan állapotok azonnali megszüntetését és felhívja a hatóságok figyelmét a területen kialakult fokozott járvány-, és balesetveszélyre.

Az elmúlt napokban az Ausztria felé tartó migráns áradat nagy részét a hatóságok rázúdították a szlovák határ mentén található, eredetileg 218 fő elhelyezésére tervezett befogadó állomásra és környékére. A csütörtöki (09.10.) nap folyamán több mint 110(!)busznyi embert szállítottak ide, akiknek zöme meg sem kísérelte, hogy bemenjen a menekülttáborba. Az ott uralkodó túlzsúfoltság miatt, az intézmény a többiek közül is csak elenyésző számban tudott befogadni néhányat.

A Vámosszabadira szállított migránsok, kisebb-nagyobb csoportokba verődve, az érkezésük után azonnal elindulnak gyalog Győrbe a 14-es számú főúton, miközben az őket szállító autóbuszok üresen mennek vissza a megyeszékhelyre.

Mindennek következményeként kaotikus állapotok alakultak ki a tábor előtti, szűkös területen, illetve a Győr felé vezető, forgalmas, nemzetközi főúton. Minimum ötezer ember fordult meg egyetlen nap alatt a befogadó állomás környékén úgy, hogy semmiféle ellátást nem kapnak és az általuk elfoglalt területen, egyetlen mobil WC, és szemétgyűjtő nem található.

A szeméthalom mára szinte összefüggővé vált az intézmény környékén. Eltávolításukról senki nem gondoskodik, miközben a migráns áradatnak folyamatos az utánpótlása. A képviselőtestület felhívja a hatóságok figyelmét a rengeteg hulladék miatt megnövekedett járványveszélyre.

A Vámosszabadi befogadó állomáskapuin kívül kialakult gócpontnál egyetlen segélyszervezet nincs jelen, mindössze néhány önkéntes tevékenykedik ideig-óráig.

Bár a település vezetői is látják, hogy a rendőrség mindent megtesz a helyzet kezelése érdekében, a legnagyobb jó szándék mellett is folyamatos és fokozott a balesetveszély a 14-es számú főúton, az ott óriási létszámban (100-200 fős csoportokban), gyakran az útpálya mindkét oldalán vonuló migránsok tömege miatt. A főút kivilágítatlan, a migránsokat sötét ruháikban éjszaka szinte lehetetlen időben észrevenni. Az őket kerülgető autósok és kamionosok naponta többször kerülnek életveszélyes szituációkba. Az önkormányzati vezetők felhívják a figyelmet arra, hogy a tragédia bekövetkezése ilyen feltételek mellett csak idő kérdése.

A jelenlegi gyakorlat, miszerint kiszállítják a migránsokat a szlovák határon lévő menekültszállóhoz, akik azután azonnal visszafordulnak Győrbe, rossz a migránsoknak, életveszélyes a közlekedőknek és megterhelő a lakosságnak. Vámosszabadi vezetői kérik az érintett hatóságokat, elsősorban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy ezt a mindenki számára elviselhetetlen helyzetet a lehető leghamarabb szüntesse meg.

Vámosszabadi Község Képviselő Testülete

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/42464/baleset-_es_jarvanyveszely_embertelen_korulmenyek_vamosszabadinal

 

 

2015. június 8., hétfő 15:27

Kritikus a menekültügyi helyzet Vámosszabadin!

Vámosszabadi lakossága és önkormányzata megdöbbenve figyeli a vámosszabadi idegenrendészeti befogadóállomás folyamatos bővítését, ami a magyarországi táborok között már most is kimagasló lakosságarányos létszámmal üzemel. A hivatalos intézkedések ellenére bekövetkező, bevándorlók általi incidensek, a megváltozott közbiztonsági hangulat, az éjszakai hangoskodások és verekedések aggodalommal töltenek el mindannyiunkat. Május végén, a 216 fős befogadó állomás kapacitását 300 főre bővítették. A BÁH mai jelentése alapján, jelenleg már 340 fő a létszám, vagyis Vámosszabadi területén minden 6. ember illegális bevándorló! A sátortábor felállításával akár 400-500 főt is el tudnak helyezni a befogadó állomáson és ez aránytalanul nagy terhet ró az itt élő 1600 lakosra.Elfogadhatatlannak érezzük a vámosszabadi tábor 100%-os létszámnövekedését és azt, hogy a menekültügyi helyzet kezelése Vámosszabadit ilyen mértékben terheli!Bízva a hivatalos szervek és illetékesek belátásában, határozottan kérjük, hogy a vámosszabadi tábor működtetése helyett egy társadalmilag kisebb teherrel járó megoldást találjanak!

Vámosszabadi Község Képviselő Testülete

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/42215/kritikus_a_menekultugyi_helyzet_vamosszabadin

 

Sajnos bővítik a menekülttábort!

Dr Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a mai napon munkatársai kíséretében látogatást tett Vámosszabadin. A sajtóban megjelent hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök a debreceni tábor bezárását ígérte. Erre reagálva hivatalos levelet küldtem a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek címezve, emlékeztetve őket korábbi ígéreteikre, melyek szerint a vámosszabadi tábort zárják be először, illetve addig is megcsinálják az útjainkat.

Sajnos a Főigazgató asszony által közölt információk nem ebbe az irányba mutatnak. Megtudtuk, hogy idén már eddig 46.050 menedékkérelmet regisztráltak (tavaly egész évben volt 43.000, előtte évben 28.000), ráadásul a menedékkérők többsége szír, iraki, vagy afgán származású (tehát háborús övezetből érkezik). Emiatt nemhogy a táborok bezárása van napirenden, hanem a bővítés.

Jelenleg az országban egyedül a Vámosszabadi táborban van szabad hely, a többi tábor névleges kapacitása felett akár 20-40%-kal túltöltve üzemel. Debrecenben és Bicskén már betonozzák azokat az alapokat, építik a közműcsatlakozásokat, melyekre ezekben a táborokban az ideiglenesnek szánt lakókonténereket tervezik helyezni.

A kapott tájékoztatás szerint Vámosszabadin ilyen konténeres bővítést nem terveznek.

Viszont az épületen belüli szobák nagyobb kihasználásával a tábor eddigi 216 fős (névleges) kapacitását 300 főre (és nem plusz 300 fővel!) emelik. A mai napon a táborban elszállásoltak létszáma 273 fő.

Ezt a bővítést megakadályozni nem tudtuk, nem tudjuk. Felhívtuk ezért a BÁH vezetőjének figyelmét, hogy:

1.)  ilyen nagy létszámú táborlakó közlekedése nem megoldott. A helyi lakosságot már most is akadályozzák a táborlakók a menetrend szerinti buszok használatában, a létszám növelésével ez a helyzet csak romlani fog. Kértük ezért a BÁH által üzemeltetett busz menetrendjének sűrítését, illetve nagyobb kapacitású (csuklós) buszra cserélését.

2.) a mindenfelé gyalog közlekedő migránsok útba igazítása érdekében ismét kértük a tábor felé vezető utakat jelölő táblák kihelyezését, illetve az Önkormányzat ellátását az idegen (arab) nyelvű térképekkel, útbaigazító szövegekkel.

3.) bármennyire is megértőek vagyunk, idestova 14 hónapja ígérgetik a Szabadi utca felújítását. A munkálatok megkezdésének tervezett határideje 2015 augusztus, befejezése pedig 2015 október.

4.) a szintén megígért kerékpárutakról sincs újabb fejlemény. Ezzel kapcsolatban a 2014-2020 közötti EU-költségvetési ciklusra hivatkozott a delegáció vezetője, vagyis ezek megvalósulásához konkrét időpont-ígéretet sem kaptunk.

Vámosszabadi képviselőiként köszönjük a személyes tájékoztatást dr. Végh Zsuzsanna főigazgató asszonynak még akkor is, ha nem tudott jó hírekkel szolgálni felénk. Bízunk benne, hogy a kormány hatáskörébe tartozó ígéretek most már meg is fognak valósulni, mert Vámosszabadi már megtette, amit vártak tőle.

2015. 05. 21.


 

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a 2015. április 14-én menedékkérők utazása tárgyában küldött megkereséssel kapcsolatban válaszolt.

BÁH levele

Információk a Vámosszabadi határában ideiglenesen működő befogadó állomásról

(Az események kronológiai fordított sorrendben – legfrissebb hírek felül- tekinthetőek meg.)

2014. november 28., Péntek

Vámosszabadi képviselői az új megválasztott delegációval újra tárgyalt a Belügyminiszter Úrral a tábor bezáratásáról.

Erről az alábbi közös közleményt adták ki:

Budapest, 2014. december 1., hétfő (OS) - 

A Belügyminisztérium és Vámosszabadi képviselőinek közös közleménye

Nem zár be a vámosszabadi tábor, de marad az ideiglenes státusz

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken fogadta Vámosszabadi képviselőit. A küldöttség tájékoztatást adott a községet érintő negatív tapasztalatokról és ezekre hivatkozva a menekülttábor azonnali bezárását kérte.
A belügyminiszter tájékoztatta a képviselőket a migrációs helyzet súlyosbodásáról, amely miatt jelenleg nem meghatározható a létesítmény megszüntetésének időpontja. Ugyanakkor megerősítette, hogy a tábor ideiglenes státusza továbbra is fennáll.
Pintér Sándor azt is kijelentette, hogy a vámosszabadi befogadó állomás átmeneti bővítését sem tervezik, illetve keresnek más, alternatív megoldásokat is a problémára. A miniszter elmondta, hogy a jövőben is mindent megtesznek a lakosok biztonságérzetének fokozásáért: újra emelik a faluban járőröző rendőrök létszámát, növelik a tábor és Győr között közlekedő buszjáratok számát, támogatják a biztonsági kamerarendszer bővítését, javítják a menedékkérők tájékoztatását, és megvizsgálják egy esetleges kerékpárút kiépítését a tábor (vagyis a szlovák határ) és Győr között.
A tárgyalások következő fordulója 2015 nyarán várható.

Belügyminisztérium                      Vámosszabadi képviselői

Kiadó: Belügyminisztérium”