Vackor Óvoda és Bölcsőde

ált közzét

Általános közzétételi lista eléréséhez kattitson ide!

ovi

 422619629_7432464413450474_8643819566942282105_n

BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSI INFORMÁCIÓK ITT 2024/25 OLVASHATÓAk, bölcsihívogató
ÓVODAI BEIRATKOZÁSI INFORMÁCIÓK 2024/25 ITT OLVASHATÓK
ÓVODAI-FELVÉTELI-KÉRELEM 2024  ITT LETÖLTHETŐ
Ovi hívogató 2024.
Vackor Óvoda

Vackor Óvoda Vámosszabadi

Cím: 9061 Vámosszabadi, Szabadi utca 53.
Telefon: 96/200-324, 20/960-7511
Óvodavezető: Ladocsiné Csehi Szilvia
OM azonosító: 030410
vamosszabadiovoda@gmail.com

Vackor Bölcsőde

Cím: 9061 Vámosszabadi, Szabadi utca 53.
Telefon: 20/404-2967
Bölcsődevezető (szakmai): Bognár Erzsébet
vackorbolcsi@gmail.com

További információk: www.vackor-ovoda.hu

 

A gyermek és az óvodánk…

A családok életében a legjelentősebb események egyike, amikor a gyermek óvodába lép.

Három éves korukig az apróságok többsége a családi nevelés keretein belül nevelkedik, fejlődik testiekben, lelkiekben egyaránt. A család tagjait ismeri igazán, velük van kapcsolata, tőlük tanulja mindazt, amit három éves koráig elér. Ha több gyermekes családba született, akkor kezdetektől hatnak rá a testvéri kapcsolatok, megtanulja a társakhoz való igazodást is.

Erre a korosztályra különösen jellemző, hogy a biztonságot teljes egészében a család jelenti számára.

Három éves korban a kisgyermek óvodás lesz. A családi nevelés kiegészül az óvodai neveléssel. A gyermek ezután óvodában tölti ideje nagy részét, ahol egy gyermekközösségben kell megtalálnia a maga helyét, barátokra, társakra találni.

Vannak olyan kisgyerekek is, akiknek különösen nagy megrázkódtatást jelent a családtól való elszakadás. Nagy türelemre van szükség, ilyenkor a család és az óvoda részéről egyaránt. Az óvodában ezt az időszakot „beszoktatási időszaknak” nevezzük. Szeretettel, megértéssel, különleges figyelemmel kell ilyenkor körülvenni a kis óvodást a szülőknek,óvodapedagógusoknak egyaránt.

Biztatnunk kell Őt, fel kell keltenünk az érdeklődését azok iránt a dolgok iránt, amelyek az óvodában várnak rá.

A család az óvodai nevelés időszakában is felelős marad a gyermek neveléséért, ezt a jogát, felelősségét nem ruházhatja át az óvodára. Ebben az időszakban azonban már nincs egyedül. Segítséget, közreműködést kap az óvodában szakmai felkészültséggel rendelkező pedagógusoktól, akik partnerei kívánnak lenni a teljes óvodai nevelési szakaszban, akik figyelembe veszik kívánságaikat, igényeiket, készek tanácsokat adnia családi nevelésben jelentkező problémákra.

Nevelőmunkánkat „ Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” című helyi nevelési program alapján végezzük.

Pedagógiai programunk célja: a nyugodt családias légkörben, szeretetteljes, biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvoda működtetése, a gyermeki személyiség kibontakoztatásának elősegítése. Gyermekközpontú, a másságot elfogadó légkörben különös tekintettel az életkori sajátosságokra, és az eltérő fejlődési ütemre. Törekvésünk az élmény gazdag óvodai élet megteremtése, melyben érvényesül a felnőtt és a gyermek sokszínű együttműködése és a játék elsődlegessége.

Az óvodánk jelenleg három csoporttal működik, ahol 5 óvodapedagógus, egy pedagógiai asszisztens és 3 óvodai dajka látja el a gyermekek körüli nevelési-gondozási teendőket.

Intézményünk 75 kisgyermek fogadására alkalmas, valamint lehetőségünkben áll a két és fél éves kicsi gyermekeket is fogadni.

A csoportok 2012 szeptembere óta életkor szerint heterogén összetételűek, ezáltal a testvérek és a barátok is lehetnek egy óvodai csoportban.

Az azonos életkorú gyermekekből álló „tiszta” csoporttal ellentétben, a vegyes csoportokban az óvodát kezdő gyermekek a nagycsalád mintájára épülő közösségbe kerül, ezért a beszoktatás időszaka gördülékenyebb, zökkenő mentesebb.
Az egymást már korábbi évekből ismerő gyermekek elfogadó magatartása, a csoport családias hangulata jelentősen segíti a családból, bölcsödéből érkező kicsik beilleszkedését. Az ilyen csoportokban viselkedő gyermekek fogékonyabbá válnak a toleranciára, jelentősen fejlődik empátiás készségük, segítő magatartásuk. A beszoktatás ideje alatt a nagyok szeretnek gondoskodni a kicsikről, dajkálják őket, ringatókat énekelnek nekik, hiszen ők is ezt érezhették, tapasztalhatták az óvó nénijüktől.

Óvodánk fejlesztő játékokban gazdagon ellátott, tágas csoportszobákkal, kényelmes öltözőkkel, valamint esztétikus és modern mosdókkal rendelkezik.

Az épület tetőterében helyet kapott egy tornaszoba, valamint 2014 tavaszától lehetőségünk van óvodás gyermekeinkkel a hét több napján is rendszeresen látogatni a hangulatos világítással kialakított só szobánkat, és annak jótékony, immunerősítő hatását élvezni.

Délutáni foglalkozások keretében a gyermekeknek lehetőségük van:

 • Zene óvodában
 • Torna foglalkozásokon
 • Kreatív kézműveskedő tevékenységeken
 • Néptáncon
 • Hittan foglakozásokon is részt venni.

Óvodásainkkal az év folyamán bérletes előadások keretében Zenei koncertek és Bábszínház műsorait tekintjük meg a Faluház Dísztermében.

Az Intézményünket felszerelt játszótérrel tágas udvar öleli át, melynek esztétikus parkosításáról folyamatosan gondoskodunk.

A gyermekeket körülölelő belső, ill. esztétikus külső környezetére nagy figyelmet fordítunk.

Nagyon nagy szeretettel hívjuk és várjuk az óvodánk iránt érdeklődő Kicsi Gyermekeket Szüleikkel együtt, valamint örömmel mutatjuk be óvodánkat személyesen is, és készségesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre!

Dokumentumaink:
Szervezeti-Működési-Szabályzat-bölcsi

Pedagógiai Program

Házirend 


 

2024.

Elektronikai hulladékbegyűjtő akció Vámosszabadin az óvoda javára:

http://vamosszabadi.hu/elektronikai-hulladekbegyujto-akcio-vamosszabadin/


2023.

A Vámosszabadi Gyermekmosoly Alapítvány bálja:

2023. november 17-én második alkalommal került megrendezésre a Faluház dísztermében a Vámosszabadi Gyermekmosoly Alapítvány bálja.

Az Alapítvány kuratóriumának tagjai, Gulyásné Csatlós Annamária, Nagy Gézáné valamint Csóka Ildikó gondos tervezéssel, jó szervezéssel megalapozták a rendezvény színvonalát, és a lelkes támogatók hozzájárulása hozta el a sikert.

A belépőjegyek gyorsan elkeltek, teltházas lett a rendezvény. A bál támogatói értékes, figyelemre méltó tombolatárgyakat ajánlottak fel, nekik külön szeretnénk köszönetet mondani. Hálánkat fejezzük ki azoknak a szülőknek, támogatóknak, akik ugyan nem vettek részt a bálon, de támogató jegy vásárlásával hozzájárultak az Alapítvány sikeres működéséhez.

Kaszai Miklós, a bál fővédnöke, az alapítvány alapítója nyitotta meg az estét. Külön köszönetet mondott Ambrus Gellért polgármesternek az Óvoda és Bölcsőde támogatásáért, valamint beszámolt a 2022-ben megrendezett jótékonysági bál bevételéből milyen udvari és beltéri mozgásos fejlesztő eszközöket vásároltunk, illetve milyen programokat szerveztünk a gyerekeknek.

A fergeteges hangulatú zenéről, talpalávalóról Kun Gergely zenész gondoskodott. Az est fénypontja Domonkos Diána énekesnő káprázatos fellépése volt.

Köszönjük Bajári János apukának, a PhotoMirror tulajdonosának a Szelfi gép használatát, ami igazán kuriózum volt.

Izgalmas része volt az estének a tombolasorsolás, melyet Nagy Gézáné, Kati néni irányított.

Az idén összegyűlt fantasztikus összegből szeretnénk fejleszteni:

 • udvari játékokat,
 • tornaszobai mozgásfejlesztő eszközöket,
 • számkódos beléptető rendszert a gyerekek biztonsága érdekében.

Még egyszer köszönjük mindenkinek a támogatást és a részvételt. Bízunk benne, hogy egy előremutató és mindenki számára kedves hagyományt teremthetünk az jótékonysági bállal.

 Benedek Zsuzsanna

received_1066374051038878received_1552174942304797


2022. Tél

Gondoskodjunk a madarakról!

Beköszöntött az igazi hideg, a madarak a szabadban már nem találnak elég élelmet, így gondoskodnunk kell róluk! A természet védelme az állatvédelem mindannyiunk feladata , jövőnk záloga! Ezt a szemléletet adjuk át gyermekeinknek is. Amit ők kiskorukban tőlünk felnőttektől mintaként látnak az beépül személyiségükbe, szokásukká válik ezért már az óvodában mindennapjaink része a természet megismerése , védelme ilyenkor télidőben a madarak etetése. Az óvodai élményeiket otthon is megosztják szüleikkel, hazaviszik, átadják ezt a szemléletet, így abban bízunk, hogy ez egyre több otthonban majd szokássá válik. Mi szülők is tanulhanunk így gyermekeinktől. Mit etessünk és mikor? A Magyar Madártani Egyesület az alábbiakat ajánjja: Mikor etessünk? – a tartós fagyok beálltával, ezek megsz űntéig (novembert ől márciusig) – az els ő hó leesését ől a hóolvadásig – ónos es ő esetén • Mivel etessünk? – olajos magvakkal (napraforgó, köles, muhar stb.) – almával és főtt zöldségekkel – állati zsiradékkal (faggyú, sótlan[ított] szalonnával, cinkegolyóval) • Mivel NE ETESSÜNK énekesmadarakat? – sózott, adalékokkal kezelt magvakkal, szalonnával – kenyérrel, morzsával (bélgyulladást okoz) Ha eddig nem tettük most is elkezdhetjük a madáretetést! Miért? -mert segítjük ezzel a kis szárnyasok túlélését a téli időszakban -kertünkben álandó vendégek lesznek és a rovarok pusztításával meghálálják a gondoskodást -mert élettel és madárdallal gazdagodik a kertünk semmihez sem hasonlítható élmény egy madárbarát kert!

Kép4


 


győr+

 

győr + beszámoló


 

BALLAGÁS: BÚCSÚ A VACKOR ÓVODÁTÓL

Minden gyermeknek és szülőnek az életében vannak felejthetetlen események.
Egyik ilyen gyermekünk óvodába lépésének első napja. Új közösségbe kerülés, a meleg, biztonságot adó fészekből való kiszakadás.

3 év tele jó néha, néha kevésbé jó emlékekkel, sok nevetéssel és kevesebb sírással.
a kezdetben még csetlő-botló, izgő-mozgó, rajzolni alig tudó, szabályokat betartani még nem mindig képes, netán pösze kisgyermekből egyszer csak azt vesszük észre betűkre kíváncsi és a számok világát érdeklő, az óvodai széket kinövő ISKOLAÉRETT kislány, kisfiú válik.
3 év hosszú idő.  Ám annak elteltével mégis azt mondjuk mindannyian: „Hihetetlen, de gyorsan elszállt!”
Aztán búcsút intenek az óvodának.: a csoportszobáknak, a játékoknak, a felnőtteknek, akik éveken át óvták, gondozták, tanították őket, és szeretett társaiknak. Iskolások lesznek. Hatalmas fordulat, nagy mérföldkő ez a váltás, hisz gyökeresen megváltozik a gyermekek élete.

Napirendje átalakul, a játékra szánt idő lerövidül s egy teljesen új közeg veszi körül. Idegen felnőttek, idegen gyerekek. K8isgyermekből „nagy” gyermekké változnak rövid időn belül. az idei ballagás kicsit más volt óvodánkban, mint eddig. Az ok mindenki előtt ismert sajnos.
Nem szerettük volna, ha a gyermekeknek, szülőknek és az óvoda dolgozóinak lezáratlan korszak maradt volna ez a három év. Hisz a hosszú évek során erős érzelmi kötődés alakult ki az óvoda felé mind a gyermek, mind a szülő részéről. bár mindenki lelkében másképp dolgozza fel az átmeneteket, valamilyen szintű lezárást, búcsúzást megérdemel ez az időszak.

Így hát elballagtattuk a 17 immár iskolaéretté vált óvodásunkat. a nagy napon csinosan felöltözve, vidám énekszó kíséretében jártuk körbe az óvoda csoportszobáit, majd az óvoda udvarán már meghatódottan várakozó szülők elé vonult a kis csapat. A teraszon az óvónénik búcsúzó szavai, a középsősök búcsúztató verse és dala után a ballagók is elköszöntek kis fészküktől.

Végül egy kis torta, sütemény és üdítő mellett beszélgethettek egymással a búcsúzó nagyok.

Ezúton is szeretnék minden szülőnek a Vackor óvoda dolgozói nevében jó egészséget, kitartást, sok-sok türelmet kívánni.
a gyerekeknek jó tanulást, kellemes vidám, sikeres iskolás éveket.

Hej, óvoda, óvoda!
Ég veled, te kacsalábon
forgó, ékes palota!
Elhagyjuk sok fényes termed,
többet nem sétálunk benned,
Isten veled, óvoda!
Holnap mi már nemcsak játszunk,
fogócskázunk, bújócskázunk:
hív a komoly kötelesség,
hív minket az iskola.
És már másnap akkor iskolás lett Vackor.  „
     

102375626_3319548808104018_8218786039039971502_o

102404500_3319549074770658_1506327430831659914_o

102420662_3319548988104000_4187082378074238272_o

104371224_3319548871437345_1455253274264072974_o  

 2020. október -Nagy Gézáné -Kati néni

 


A gyermekünkkel töltött minőségi idő…

Az egymás iránti osztatlan figyelem lassan eltűnni látszik a zajos hétköznapok forgatagában.
Fontos figyelmet szentelnünk az együtt töltött minőségi időnek és elfoglaltságoknak, vigyázni arra, hogy nehogy kikopjanak az életünkből!
Az egymás iránt fordított önzetlen, őszinte figyelem egy olyan ajándék, melyre a mindennapokban mindannyiunknak nagy szüksége van!
Ma már a családok elfoglaltak,-mindkét szülő munkába állásával a jobb életkörülmények megteremtéséért egyre kevesebb idő jut a gyermekeinkre.
Szerencsére kivételek mindig vannak, de a hazánkban felállított statisztika alapján a gyermekeinkre fordított idő nagyon kevés! Pedig ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott sikeres felnőttekké váljanak, szüksége van ránk, törődésünkre, együttlétünkre!

„Használj ki minden percet, amit gyermekeiddel tölthetsz, és ha bosszús vagy fáradt vagy arra gondolj,hogy a vele töltött idő a legértékesebb! Ezekből a pillanatokból táplálkozik a kapcsolatotok és később az emlékeitek is!”
(Ranschburg Jenő)

Végezhetjük együtt a házimunkát a konyhában,kint a kertben,-szépen lassacskán bevonhatjuk gyermekeinket az elvégzendő feladatokba,-közben beszélgethetünk,meghallgathatjuk egymást és nem utolsó sorban együttlétünk alatt gyermekünk sokat tanul,lát és tapasztal.
Utazás közben, dugóban ülve, ügyintézésünk várakozási ideje alatt is sokat tehetünk értük, egymásért.
A rendszeresen együtt töltött családi étkezéseknek is óriási hatása van a gyermekünk személyiségének fejlődése szempontjából. Ilyenkor mindenki elmesélheti, hogy mi történt vele aznap és mi az, ami éppen foglakoztatja.
Lehetőség szerint egy kis időre tegyük félre, vagy kapcsoljuk ki telefonunkat és egyéb technikai eszközünket és szenteljünk időt vagy figyelmet gyermekeinknek melyet ők önzetlen szeretetükkel meghálálnak nekünk!
Most a nyár, szabadságolások beköszöntével talán ez kicsit könnyebben meg tudjuk valósítani ezeket a feladatokat, hálás kihívásokat.
Vegyünk erőt, szándékot magunkon, hogy mindennapjaink részévé váljon e nemes cselekedet!
Ehhez szeretnék kívánni óvodánk valamennyi dolgozója nevében boldog, önfeledt és élményekben gazdag EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐT CSALÁDjaitok körében!
Pár kép pedig meséljen a csillogó gyermekarcokról, melyek az év-végi Pannonhalmi ovis kirándulásunkon készültek….
oviképek1 oviképek2
Vida Eszter
2019.november


 Játék és tanulás az óvodában

A Vackor Óvodában a nevelés játékokon keresztül, tevékenységbe ágyazva, sok élményszerzéssel valósul meg. Arra törekszünk, hogy az élménygazdag óvodai élet során a gyerekek természetes és ösztönös kíváncsiságát kielégítsük. A séták, kirándulások, és különböző tevékenységek alkalmával tapasztalatokat szerezzenek. Mindezek mellett fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek családias és szeretetteljes légkörben töltsék mindennapjaikat, ezzel elősegítve a gyerekek személyiségének kibontakozását. Célunk az is, hogy a szülők nyugodtan induljanak munkába, annak tudatában, hogy gyermekük jó helyen és biztonságban van nálunk.
Ladocsiné Csehi Szilvia
óvodapedagógus

Az alábbi képek az őszi tevékenységeinkbe nyújtanak betekintést:

ay

Takarítás világnapja. Elmosogattuk a babakonyhás játékokat, megfürdettük a babákat, letörölgettünk…

 

asc

Zöldségsalátát valamint zöldség bábokat készítettünk.

asxc

Vásárcsarnok látogatás, bevásárlás

 

Közlekedési KRESZ napot tartottunk. Fontos közlekedési szabályokat tanultunk meg.

 

 

qedd

Saját színezőfüzet készítettünk.

 

weffswf

Zene világnapján Dolmányos Kata zenepedagógus járt nálunk. Saját készítésű kasztanyettával zenéltünk.

xd

Népmese világnapján a könyvtárban jártunk. Könyveket „olvasgattunk”.

 

yacyac

Gyümölcs turmixot készíttetünk.

 

egfeaf

Megnéztük a vándor székely kiállítást.

 


Szülői szerepvállalás…felelősség…

Amikor megfogalmazódik bennünk az az érzés, vágy hogy gyermeket szeretnénk,-szépen lassan azon is el kezdünk gondolkodni, hogy hogyan lehetünk, hogyan válhatunk jó szülőkké.
Melyek azok a legfontosabb alappillérek, melyek birtoka nélkül elengedhetetlen,hogy születendő, ill.már meglévő gyermekünknek a legideálisabb szüleivé válhassunk.
Bizonyára nem kérdés senki számára sem, hogy csemetéinknek egy boldog, kiegyensúlyozott, sikeres gyermekéveket,-felnőtté válást tervezünk.
Melyek azok a mérföldkövek, amelyek segítenek ebben bennünket ezen a nem is zökkenőmentes úton?
Tökéletes recept természetesen nincs, de némi tudatossággal és a gyermekeink egyedi testi-lelki, érzelmi igényeire való ráhangolódással pozitív eredményeket érhetünk el.
Tanuljuk meg önmagunkat és egymást tökéletlenségünkben szeretni, elfogadni, örömünket lelni az egyediség szabálytalanságaiban, és bizonyos derűs lazasággal, nem pedig görcsös szorongással tekinteni a felmerülő akadályokra. Ha nem született zseninek gyermekünk, ne várjuk el tőle, hogy osztályelső legyen!
Törekedjünk arra, hogy gyermekeinket érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkör vegye körül.
Vegyük észre, hogy miben sikeres, kiemelkedő és ügyes! Lássuk, meg hogy miben tehetséges és abban támogassuk, bíztassuk őt! Mindezeket a legjobban akkor vesszük észre, ha minél több minőségi időt töltünk el vele. Együtt játszunk… beszélgetünk… figyeljük őt.
Használjuk ki ezeket az értékes, vissza nem térő pillanatokat a gyorsan felcseperedő élete során. Ne hagyjuk ki !!! Szánjunk minél több időt gyermekeinkre!!!
Hallgassuk meg, hogy melyek az ő vágyai, álmai, érzései, öröme, bánata… stb.
A dicséretnek, elismerésnek óriási varázsereje van,-bátran fejezzük ki szavakkal, odafordulásunkkal, ha valami elismerésre méltó dolgot tett a legapróbbtól a legnagyobb cselekedetekig, tettekig! A helyes úton haladva bátorítjuk és mellette az önbizalmát, önértékelését, lelki egyensúlyát is nagymértékben erősítjük, melyben nekünk szülőknek óriási szerepünk van.
Lelkiismeretes gondoskodásunkkal, törődésünkkel biztosítsuk számukra az egészséges környezetet, személyi higiéniát!
Legyünk határozottak, következetesek nevelésünkben, mellyel gyermekeink számára megteremtjük a biztonság érzését. Meg kell tanulnia, hogy mit szabad és mit nem.
Logikusan felépített szabályokra, korlátokra van szüksége ahhoz, hogy majdan felkészülhessen a felnőtt életre. Ezzel óvhatja meg magát a későbbi kudarcoktól helytelen döntésektől.
A határozottság nem csak büntetést jelent, hanem dicséretet is. Azt hogy megbeszéljük gyermekünkkel, hogy miért helytelen az egyik cselekedet és miért helyes a másik.
Szülői szerepünkben elengedhetetlenül fontos mindezek mellett a hitelesség, vagyis hogy hogyan éljük az életünket, mit mutatunk magunkból, hiszen gyermekeink számára elsődleges mintául szolgálunk, anyaként, apaként.
Amit a gyermekek otthon látnak, tapasztalnak az emlékezetükbe, viselkedésükbe beépül és később felnőttként is ez alapján fog élni…. cselekedni!
Gyermekeinkkel való törődés, odafigyelés, gondoskodás megtérül,-beépül személyiségükbe, majd a felnőtté válás folyamatában kellő és biztos alapot ad a majdani szülői szerepvállalásukhoz.
A gyermekek a szülők felé érzett szeretetüket nap, mint nap kifejezésünkre juttatják, mosolyukkal, ölelésükkel, rajzaikkal, ajándékaikkal, meglepetésükkel. Óvodai tanévünk végén május első napjaiban is szeretettel és nagy izgalommal, titokban készültek édesanyjuk felköszöntésére Anyák napján. Csillogó tiszta tekintetük, őszinte mosolyuk is erről árulkodott.

Vida Eszter
óvodavezető


 

Nyárelő az óvodában

Mint minden évben, idén is a Vackor Óvoda legizgalmasabb időszaka a tavasz és a nyárvárás.
Miután a kiszebábot kanálisba dobva a gyerekek sikeresen elkergették a telet, a természet ébredezésével együtt nálunk is felgyorsult az élet. Sok-sok program és ünnep részesei lehettünk ezekben a hónapokban.
A húsvéti tojásvadászat, a tavaszi Harmónia koncert, és a Holle anyó színház 3 jószívű rabló című előadása, az anyák napi ünnepség, az óvodai kirándulás, az évzáró es ballagási ünnepségünk rengeteg izgalmat és élményt, megható pillanatot rejtegetett gyerkőceink és szüleik számára.
A kulturális és hagyományőrző programok mellett, azért a sportról sem feledkeztünk meg. A mozgás, a sportolás megszerettetése már kisgyermekkorban fontos feladat, a mai, gyermekeinket gépekkel körülvevő, mozgásszegény világunkban. Óvodánkban a tornaszoba, a tágas óvoda udvar, az ovi-foci pálya, a mozgásos gyermekjátékok széles tárháza ad lehetőséget arra, hogy óvodásainkat mozgásra ösztönözzük. Mindezek jegyében ebben az évben is megszerveztük a Futás a Vackor Óvodáért elnevezésű jótékonysági futóversenyünket, melyet óvodás, iskolás és felnőtt kategóriában indítottunk. A verseny résztvevői a megérdemelt helyezések jutalmazásain kívül, kedves vendéglátásban is részesültek. Frissítő italok, energiát pótló harapnivalók várták a célba érkezőket. Reméljük, jövőre újra találkozunk a lelkes indulókkal!

A rengeteg tavaszi program között, a gyerekek minden évben, talán a Nyárköszöntő családi délutánunkat várják a legnagyobb izgalommal. Idén, június 8-án, egy szép napsütéses, péntek délután került megrendezésre. Volt itt minden, ami a gyerekszívnek kedves. Vidám interaktív mesejáték Füzi Rozival, zenebona, csillámtetoválás, barkácsolás, tombola játék. Noha a nap főszereplői az ovis apróságok voltak, családi nap lévén a felnőttekről, szülőkről, nagyszülőkről sem feledkeztünk meg, így finom borjúpörkölttel, grillkolbásszal, langallóval, gyönyörű és ínycsiklandó tortákkal, üdítőkkel vártuk a látogatókat. Az édesanyák az Avon jóvoltából még gyönyörű sminkkel is szépülhettek a délután folyamán.
A vidám este nekünk, pedagógusoknak, dajka néniknek is tartogatott meglepetést es megható pillanatot. A három csoport, ballagó nagycsoportosai együtt búcsúztak el tőlünk, figyelmes és kedves ajándékkal lepve meg bennünket és az óvodát.
A családi napunk nagyszerű alkalmat adott rá, hogy mindenki, aki részt vett egy igazi ünnepet élhetett meg, a család és az összetartozás ünnepét. Hiszen azoknak a közösségeknek van igazán jövőjük, ahol összefogással közösséget tudnak építeni, és különösen igaz ez az óvodára, ahová parányi gyerekek nap, mint nap fejlődni, tanulni járnak. Rengeteg szervezést és tervezést, időt és munkát vett igénybe a rendezvény előkészítése, de a sok munka meghozta gyümölcsét. Remélhetőleg kellemesen elfáradva, de felejthetetlen élményekkel tele tért haza minden gyerek és felnőtt.
A nyárindítás tehát nagyszerűen sikerült, a nyári szünetre pedig hasonló élményekben gazdag feltöltődést kívánunk kis óvodásaink és egész családjuk számára.

Gulyásné Csatlós Annamária
2018. július


 

 A játék szerepek a gyermek életében

A kisgyerekek számára a fejlődés alapvető tényezője a játék, és ez tevékenységének fő formája is. A játék a valóság tükrözésének sajátos módja, melynek során átélheti a valóságban megtapasztalt élményeket és szerepeket. A játékban bármi lehetséges. A játék elősegíti a gyermek mozgásos fejlődését és csiszolódnak, rendeződnek a motoros funkciók. Szolgálja a testi fejlődést érzelmi, az értelmi és akarati tulajdonságait is. Fejleszti és lehetővé teszi felnőtt és gyermek számára az ismeretek megszerzését-ami tulajdonképpen tanulás. A játék fejlődése jól tükrözi a személyiség fejlődését. A játék során megtanulnak kitartóan figyelni, elmélyülten tevékenykedni, kudarcot, sikert elviselni, megélni, akadályokat leküzdeni, saját vágyait megvalósítani, feszültséget levezetni. A gyerekeknek más-más játékaik vannak, más-más játékban érzik jól magukat. Mivel egyénileg különbözőek, tudásvágyuk, fejlődésmenetük különböző, ezért játékuk és játékválasztásuk is különböző. ÓVODÁSKORI JÁTÉKFAJTÁK
Gyakorló játék
Ennek a játéknak a célja a mozgás, az utánzás öröme. Pl. a tevékenység öröméért fűz fel gyöngyöket, önt homokot a vödörbe, vagy borítja ki, építi egymásra a kockákat. Ennek látszólag nincs haszna, de alapot ad minden későbbi tevékenységhez. Kézügyessége, figyelme fejlődik, tapasztalatokat szerez a környezetéről.
Szerepjátékok
Ebben a játékfajtában eljátszhatják a valós életben látott szerepeket, élményeket. A gyerek a maga által elképzelt „mintha” helyzetben önként felvett szerepet igyekszik megeleveníteni. Élénk képzelőerő segítségével sajátos játékhelyzetet teremt, melyben tulajdonságokkal ruház fel tárgyakat. Szerepjátékban a gyerekek-amit gyerekként nem tehetnek meg-azt a játékban a felnőtt bőrébe bújva próbálhatja ki. A szerepjáték haszna szorongásoldás, a feszültségcsökkentés. Az óvodáskori szerepjáték legjellemzőbb tulajdonsága, hogy adott játékon belül kettős tudatállapotban van : képes beleélni magát egy adott helyzetbe, úgy hogy közben teljesen tudatában van a valóságbéli jelenlétével. Szabályjátékok Az óvodáskori játékok között fontos helyet foglal el. Itt játék közben a szabályok betartása motivál, vagyis a gyermek számára ez jelenti magát a játék örömét. Kezdetben maga a cselekvés a lényeg, a szabály betartása az örömszerzést szolgálja. Később élvezik a mozdulatsorok egymásutániságát, ügyelnek a sorrend betartására. Szabályok betartásánál dominál az utánzás. A szabályjáték játszásához szükséges a szabálytudat. Az iskolaérettség egyik kiemelkedő feltétele, vagyis tudja a cél érdekében bizonyos szabályoknak alárendelni a viselkedését.
Konstruáló játékok (alkotó játék)
Építő játék, barkácsolás, konstrukciós játék.
Az építőjátékok és a szerepjátékok keretén belül bontakoznak ki a legteljesebben a gyerekek. A gyerekek egészen kicsi koruktól szeretnek építeni, kockázni, pakolászni. De vajon valójában csak „rakosgatják”? A konstruáló játék valójában mindenből egy kicsi. Egy építési folyamatot motiválhat pusztán az alkotás öröme, de lehet szerepjáték része is. A kicsik általában csak az építés öröméért teszik, sokszor nem feltétlenül ennek megfelelő játékokkal (egymás mellé rakosgatja a kockákat) Később, ahogy fejlődik a gyermek, egyre többször használja rendeltetésszerűen a tárgyakat, elkezd értelemszerűen építeni, szabályait követve, összerakva. Az építőjáték fejleszti az én tudatot „én csinálom”, a testképet (megtanulja milyen hosszú karja, meddig ér el, mennyi kocka fér el a tenyerében), látását, vizuális érzékelését, fantáziát.
Dramatikus játék (drámajáték)
A drámajáték az óvodában a játékra alapoz, a gyermeki cselekvésre koncentrál. Feltárja és fejleszti a gyermek kreatív képességeit. A gyerekek a drámajáték során megtanulják, hogyan alakítsák ki saját gondolkodásmódjukat, megtapasztalják, milyen sok megoldás létezhet egy adott helyzetre. Védelmet nyújt a bátortalanabbaknak, nyíltabbá válnak, hamarabb oldódnak, és az átélt helyeztek tapasztalatait tovább viszik magukkal mindennapjaikba. A dramatikus játékok által a gyerekek bátrabbak, közvetlenebbek, nyitottabbak, elfogadóbbak lesznek. Erősödik önbizalmuk, fogékonyabbak lesznek, kíváncsiak a körülöttük élő emberekre.
Gondolataimat pedig George Boruard Shaw szavaival zárnám: „nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani”.
Máthéné Molnár Krisztina

KépkivágásZene ovi a Vackor Óvodában…

Óvodai kezdeményezésre, a gyermekek és a szülők érdeklődésére való tekintettel 2015 novembere óta elindult délutáni foglalkozások keretében,Lendvai Mária óvodapedagógus vezetésével a Zene-ovi.

Az óvónő csengő tiszta éneke a megfelelő pillanatban lebilincselően hat a gyerekre, nyugtat és egyben bátorságot ad,erősíti a zene iránti fogékonyságot.

A muzsika a gyermek érzelmeire pozitívan hat, és egész későbbi életét meghatározza a kis csoportokban kapott művészeti nevelés.

A magyar gyermekdalokban és mondókákban benne szunnyad múltunk, jelenünk és jövőnk, a zeneszerzőink által komponált dalokban, költőink verseiben pedig ott lakozik a magyar nyelv szépsége, játékossága.

A zenepedagógusnak nyugodt légkört kell kialakítani a muzsika segítségével.

A zenei nevelés legfontosabb célja az éneklés,az énekes játék öröme,a zene megszerettetése,a szépre a „tiszta forrásra” való rácsodálkozás.

A pedagógus zenei munkatervet készít:

 • fokozatosan nehezedő játékokkal…
 • feladatokkal…
 • készségfejlesztéssel…

A foglalkozások anyaga, mennyisége, menete a csoporttól és a pedagógustól egyaránt függ!

Különösen nagy figyelmet kell fordítani:

 • az életkori sajátosságokra
 • az egyéni fejlettségre
 • a fokozatosságra
 • az egymásra épülő, egyre nehezedő fejlesztési módszerekre.

A bőséges zenei anyag a gyermekek lelkesedését példázza:

 • dallamvisszhang, ritmusvisszhang…
 • éneklés, mondókázás hangszerkísérettel…
 • egyenletes járás énekre, hangszeres zenére…
 • szöveges dallami improvizálás…
 • énekes mese…
 • kiszámolók, körjátékok…
 • mondókák, rigmusok, altatók…
 • zenehallgatás…

A rendszeres zenei élmény a legfontosabb előre lendítője a tehetségfejlesztésnek, így ebben a kis közösségben lehetőség nyílik a kiemelkedő képességű gyermekekkel való foglalkozásra is.

12286046_964987426903549_1871646870_n